Are luna influență asupra stării noastre mentale? Chiar ar putea fi așa?
În zilele noastre există mulți oameni care cred că apariția unei Luni pline pot provoca comportamente bizare - cum ar fi sinucideri, omucideri, accidente sau orice alt tip de eveniment neobișnuit sau greu de explicat.
Luna i-a fascinat pe oameni de secole - este singurul obiect ceresc imens care poate fi văzut în fiecare noapte și are un impact profund asupra vieții de pe Pământ. Luna este responsabilă pentru maree, iar unii oameni cred că are un impact și asupra comportamentului uman.
Un procent semnificativ de oameni cred cu tărie că luna influențează destul de semnificativ starea mentală a fiecărui individ. De exemplu, creșterea internărilor în spitalele de psihiatrie, creșterea criminalității, inclusiv crimele violente, creșterea riscului de comportament instabil, creșterea numărului de convulsii care apar și a numărului de accidente rutiere.
Pentru a înțelege această teorie despre Lună, trebuie să înțelegem puțin despre orbita Lunii și despre gravitație.
În primul rând gravitația, Lunii exercită forță gravitațională asupra tuturor celorlalte lucruri din univers, din punct de vedere tehnic, dar asupra tuturor celorlalte elemente de pe planetă, inclusiv asupra ființelor umane și asupra tuturor obiectelor de pe planetă. Cel mai vizibil impact al acestei forțe gravitaționale este efectul lunii asupra oceanelor și a altor corpuri mari de apă.
Știm, de exemplu, că Luna are un impact asupra mareelor. Teoria este că, dacă Luna exercită forță gravitațională asupra oceanelor, care sunt desigur în mare parte apă, atunci exercită forță gravitațională și asupra oamenilor într-un mod special, deoarece ființele umane sunt în mare parte apă (aproximativ 80% apă).
Există unele observații științifice care susțin aceste credințe. De exemplu, un studiu din 2013 a constatat că internările în spital pentru boli mintale sunt mai mari în timpul lunii pline. În plus, un studiu din 2009 a constatat că oamenii sunt mai predispuși să se simtă anxioși sau deprimați în timpul unei luni pline.
În 2007, de exemplu, mai multe departamente de poliție din Marea Britanie au crescut numărul ofițerilor de poliție în timpul nopților cu lună plină - Da, un efort real de a face față nivelului crescut de criminalitate.
În cele din urmă, întrebarea dacă Luna are o influență reală asupra stării mentale a oamenilor este încă deschisă. Cu toate acestea, există numeroase însemnări științifice ce sugerează că acest satelit natural al Pământului ar putea avea în cele din urmă, un impact asupra stării noastre de spirit.
În antichitate, grecii și romanii credeau că Luna este tărâmul mistic al unei zeități numite Selene. Ei credeau că această zeitate avea o putere imensă asupra minții și emoțiilor umane. In general grecilor antici le făcea plăcerea de a personifica absolut orice. Yep, orice ciudățenie neexplicată urma a fi explicată cu ajutorul imaginației fanteziste ale acelor timpuri antice. Aristotel a scris că Luna poate provoca schimbări de dispoziție, vise și chiar nebunie. Pliniu cel Bătrân a scris că luna poate provoca nașteri premature, menstruație și chiar moarte.
Grecii antici considerau că zeița Lunii avea puterea de a veghea și oferii somnul muritorilor, de a lumina noaptea și de a controla timpul. La fel ca majoritatea celorlalte zeități din panteonul grecesc, Selene era venerată nu numai ca zeiță a domeniului său, ci și ca zeitate a agriculturii și, în unele culturi, a fertilității.
În secolul al XVII-lea, Galileo Galilei a descoperit că luna nu este perfectă, așa cum credeau grecii și romanii. A văzut că Luna era acoperită cu cratere și munți. Acest lucru a dus la o schimbare în modul în care oamenii vedeau Luna. Au început să o vadă ca pe un obiect fizic, nu ca pe o zeitate.
Cu toate acestea, credința că Luna are un impact asupra comportamentului uman a continuat. În secolul al XIX-lea, a apărut o nouă teorie despre influența Lunii asupra oamenilor. Această teorie a fost propusă de un doctor german pe nume Franz Hartmann. Hartmann a susținut că Luna are un câmp magnetic care poate afecta sistemul nervos uman. El a susținut că acest câmp magnetic poate provoca schimbări de dispoziție, insomnie, anxietate și chiar depresie.
Similar teoriilor dezbătute de Aristotel și Plinius, unii autori contemporani sugerează că efectele presupuse ale lunii pline asupra comportamentului ființelor terestre provin din influența acesteia asupra apei. La urma urmei, se știe că corpul uman este format din până la 80% apă - așa că teoretic este destul de plauzibil să presupunem că Luna ar putea perturba cumva moleculele de apă care sunt prezente în sistemul nostru central nervos.
Comentarii
Trimiteți un comentariu